افرادی که در حوزه بازاریابی دیجیتال (Digital Marketer)، بازاریابی محتوا و سئو فعالیت دارند، درک عملکرد الگوریتم های گوگل به اندازه بازاریابی برای آن ها جذاب و چالش برانگیز است. مقالات و محتواهای فراوانی مرتبط با این موضوع و با هدف شفاف سازی الگوریتم های گوگل تولیدشده است. اما، درواقع محتواها بر اساس طرز تفکر و عقیده خود شخص ایجاد می شود. حالا سؤال اینجاست که واقعاً گوگل چگونه کار میکند؟ چطور می توان از هماهنگ بودن محتوا با الگوریتم های گوگل اطمینان حاصل کرد؟ بهتر است به نحوه رتبه بندی گوگل بپردازیم تا پاسخ سؤالات را دریافت کنیم.
گوگل چگونه کار میکند؟
با توجه به بررسی های کارشناسان سئو و فاکتورهای رتبه بندی گوگل، اطلاعاتی دریافت شده است؛ الگوریتم های جستجوگر گوگل، به فرایندی که گوگل برای رتبه بندی محتواها استفاده می کند، اشاره دارد. در فرایند مشخص کردن رتبه بندی ها، فاکتورهای مختلفی را مانند مرتبط بودن و باکیفیت بودن محتواها برای بهبود جستجو در نظر می گیرد. حال زمان مناسبی است که قبل از شروع هر موضوع دیگری، بیشتر به نحوه رتبه بندی گوگل بپردازیم. این مراحل به سه مرحله زیر تقسیم می شود:
1-خزیدن (Crawling)
مرحله اول خزیدن ربات های گوگل (عنکبوت بد نام) است. خزنده ها یا ربات های گوگل، در سرتاسر وب می خزند تا صفحات جدید و بروز را پیدا کنند. هر چقدر یک صفحه لینک های خارجی و داخلی بیشتری داشته باشد، دسترسی گوگل به آن صفحه آسان تر و سریع تر است. صفحات برای رتبه بندی، ابتدا باید خزیده شوند و سپس ایندکس می شوند.
2- ایندکس شدن (Indexing)
در گام بعدی که مرحله ایندکسینگ است، گوگل URL و صفحه را تجزیه و تحلیل می کند. گوگل سعی می کند بفهمد که موضوع صفحه چیست. این کار را با مشاهده دقیق محتوا، تصاویر و سایر فایل های رسانه ای موجود در صفحه انجام می دهد. پس از دریافت موضوع صفحه، اطلاعات دریافت شده را در پایگاه داده (Database) عظیمی با نام فهرست گوگل (Google Index) ذخیره می کند.
در این دو مرحله بسیار مهم است که سئو فنی نظم خوبی به آن می دهد. اگر بخش های مختلف سورس سایت خود را به خوبی پیکربندی کنید، گوگل این دو مرحله را به طور کامل انجام داده و در نتایج گوگل، رتبه خوبی را برای سایت، در نظر می گیرد.
توجه: به زبان ساده منظور از پیکربندی درست و نظم خوب در سئو تکنیکال، همان کدهای سایت شما است. سایت باید از سورس (Source) بسیار باکیفیتی برخورددار باشد. همچنین از لینک های داخلی به درستی استفاده شده باشد.
3- خدمت رسانی (Serving)
بعد از بررسی ربات ها، نوبت به مرحله رتبه بندی گوگل می رسد. در این مرحله تشخیص داده می شود که کدام یک از این صفحات، برای جستجوی عبارت کلیدی مفیدتر و مرتبط تر است. این مرحله به عنوان مرحله رتبه بندی شناخته و الگوریتم جستجوی گوگل در این بخش عمل می کند. حالا که دریافتیم گوگل چگونه کار میکند بهتر است به بخش الگوریتم ها بپردازیم.
بررسی الگوریتم های 2022
پاسخ این سؤال که ” الگوریتم های گوگل چیست؟ “، متأسفانه یا خوشبختانه بسیار ساده است، به جز افراد برتر محیط کاری گوگل، هیچ کس نمی تواند تشخیص بدهد که این الگوریتم ها چیست؟ تا به امروز شرکت های بزرگی مانند گوگل، اینستاگرام، تلگرام و… برای برملا کردن الگوریتم های خود اقداماتی انجام نداده اند. بنابراین در صورت درک و مشاهده کردن الگوریتم ها، رفتار کاربران از حالت انسانی خارج می شود و مانند یک ربات برای الگوریتم ها استخدام می شوند. این امر باعث می شود میان کاربران، نا امنی ایجاد شود.
دو دلیل قاطع و محکم وجود دارد که نشان می دهد، برملا کردن الگوریتم ها کار عاقلانه ای نیست. دلیل اول این است که هر شرکتی الگوریتم های مختص به خود را دارد و کاملاً محافظت شده است. انتشار این الگوریتم ها می تواند تا حد زیادی ارزش شرکت را کاهش دهد.
دلیل دوم به این اشاره می کند که در صورت عمومی شدن عملکرد الگوریتم ها، هر شخصی می تواند به نفع کسب و کار خود از الگوریتم ها سوء استفاده و سیستم را به نفع خود اصلاح کند. همان طور که در بررسی الگوریتم های 2022 گفته شد، این امر باعث می شود که ناامنی بسیار زیادی در میان فضای اینترنت رخ دهد و همچنین جستجو های غیر مفیدی را برای کاربران ایجاد کند.
با این تفاسیر، بازاریابان دیجیتال و سئو، اغلب براساس درک خود و تجربه هایی که به دست آورده اند، الگوریتم ها را حدس می زنند و پیشنهاد های خود را مطرح می کنند. اما به دلیل محدودیت های گذاشته شده برای جزئیات الگوریتم ها، گوگل در این مورد سکوت نکرده است.
شبکه های اجتماعی Google
درواقع از سال 2019، شرکت گوگل اطلاعات و توصیه های زیادی را از طریق شبکه های اجتماعی رسمی خود ارائه داده است. همچنین دستورالعمل و نکات دقیقی را در مورد آنچه اهمیت رتبه بندی محتوا بیان کرده است.
جان مولر (John Mueller)، تحلیل گر ارشد روندهای وب مستر شرکت گوگل اغلب به عنوان یک سخنگوی غیر رسمی در این زمینه عمل کرده است. از طریق وبینار ها، بلاگ ها، رسانه های اجتماعی، کنفرانس ها و سایر رویدادهای رسانه ای تلاش می کند که شکاف های بین گوگل و جامعه گسترده کارشناسان SEO را پر کند.
در رسانه ها بیشتر به نحوه رتبه بندی گوگل پرداخته می شود، چون بسیار کاربران دوست دارند اطلاعات بیشتری در این مورد بدانند و در سایت های خود پیاده سازی کنند.
توصیه می شود به ارتباطات و اطلاعات رسمی گوگل و جان مولر توجه زیادی داشته باشید. البته که این نکته را در نظر بگیرید، مواردی که گفته می شود قطعاً به معنای برملا کردن الگوریتم های گوگل نیست! همچنین نمی توان به صورت 100 درصدی متوجه شد که گوگل چگونه کار میکند.
ممکن است در برخی از مواقع برای پراکنده کردن افکار، برای نزدیک شدن به الگوریتم ها یا دسترسی به آن ها، اطلاعات اشتباهی به شما بدهند. خیلی مهم است که اطلاعاتی را که از سمت رسانه های رسمی گوگل، جان مولر و یا کارشناسان سئو ایرانی و خارجی دریافت می کنید، سریع نپذیرید. البته که می توان اطلاعات خوبی را از جان مولر و شبکه های رسمی گوگل دریافت کرد.
به دلیل گستردگی دنیای زیبای سئو، اطلاعات درست و نادرست را نمی توان به راحتی از هم تفکیک کرد. بهتر است در مورد پذیرش اطلاعات مقداری کنکاش کنید. برخی سعی دارند که با اطلاعات نادرست، ارزش سایت شما را از بین ببرند، بنابراین همیشه گفته می شود هر اطلاعاتی را سریع نپذیرید.
فاکتورهای کلیدی موثر در رتبه بندی گوگل
طبق گفته های جان مولر و اطلاعات منتشرشده در شبکه های رسمی گوگل، می توانیم به برخی از عوامل اصلی که الگوریتم ها در نظر می گیرند، بپردازیم و نحوه پیاده سازی آن ها را در پروژه های سئو بررسی کنیم.
1- معنا و هدف جستجو گوگل
در الگوریتم های جستجوی گوگل، شفاف سازی و هدف جستجو، اولین نکته مهم و کلیدی است که وجود دارد. همان طور که قبلاً اشاره شد، مراحل انجام این کارها کاملا محافظت شده است و نمی توان به جزئیات آن ها بپردازیم. زیرا این اطلاعات به صورت رسمی منتشر نشده و موضوع کاملا گنگ است.
جستجوی هدفمند و محدوده جستجو: آیا جستجوگر به دنبال نتایج گنگ و گسترده است؟!
به طور مثال: «قورمه سبزیم ته گرفت» هدفمند است؟ یا موضوعات خاص مانند: «بهترین روش طبخ قورمه سبزی، طرز تهیه قورمه سبزی رستورانی» چطور؟ آیا هدفمند است؟ دقت کنید که باید بر هدفمند بودن عبارات جستجو متمرکز شوید و عبارات هدفمند را در صفحات خود استفاده کنید.
جستجوی مترادف و مشابه: ساخت این سیستم پنج سال طول کشید و به گوگل اجازه می دهد، درک و فهم این را داشته باشد که منظور از «قرمه سبزی» همان «قورمه سبزی» است. یا به طور مثال: «یادگیری سئو» همان «آموزش سئو» است. پیش آمده است که وقتی جستجو می کنید، گوگل عبارت درست را به شما پیشنهاد داده است و در 99 درصد مواقع درست تشخیص داده است.
زبان جستجو: اگر عبارت جستجو به زبان عربی نوشته شده باشد، آیا به این معنا است که فردی جستجو کرده است، نتایج را به زبان عربی نیاز دارد؟ همچنان گوگل می تواند تشخیص بدهد که هدف جستجوگر چیست و بهترین نتایج را به نمایش بگذارد.
محل جستجو: آیا جستجوگر به دنبال اطلاعات کسب و کار محلی است! شخصی که جستجو میکند “ساعات کاری نزدیک ترین شعبه دیجی کالا” آیا به دنبال ساعات کاری است یا به طور کلی دنبال اطلاعاتی کلی از فروشگاه دیجی کالا؟ می توان از نام محل ها استفاده کرد تا جستجو کاملاً شفاف و هدفمند باشد.
به طور مثال: “ساعات کاری شعبه دیجی کالا در غرب تهران”.
کیفیت خوشایند و جدید بودن جستجو: اگر کاربر به دنبال قیمت طلا یا آخرین امتیازات لیگ برتر باشد، گوگل می تواند تفسیر کند که فقط بروز ترین اطلاعات را که برای کاربر ارزشمند و مفید است را نمایش دهد. در نتیجه می تواند تشخیص بدهد کدام نتایج برای کاربر خوشایندتر است. در این بخش بسیار اشاره مستقیمی به، بروز بودن محتوا دارد.
حال بسیار ارزشمند است که محتوای خود را بر اساس نکات و مواردی که گفته شده است، بهینه کنید تا بهترین نتایج را خلق کنید. به طور مثال باید از هدفمند بودن عبارات کلیدی اطمینان حاصل کنید. همچنین اگر موقعیت فیزیکی دارید، به آن توجه بسیار زیادی بکنید. به طور مثال: «بهترین کتابخانه در مشهد» هدفمند تر از «بهترین کتابخانه» است.