در چند سال اخیر، محتوای خوشه ای حجم زیادی از تبلیغات را در بین کارشناسان سئو ایجاد کرده است؛ اما از آن به عنوان یک استراتژی استفاده می شود. این استراتژی نیز به ندرت در نظر گرفته شده، زیرا خوشه های محتوا باید به خوبی سازمان دهی شوند، اما بیایید به این سوال مهم پاسخ دهیم که محتوای خوشه ای چیست؟
آیا خوشه های محتوا فقط یک کلمه کلیدی هستند که به طور اتفاقی در یک صفحه قرار می گیرند تا به شما نشان دهند که در مورد سئو و بازاریابی دیجیتال اطلاعاتی دارید، یا واقعاً نتایجی را ارائه می دهند؟
لینک جویس یا Link Juice چیست؟
اجازه دهید قبل از ورود به جزئیات فنی، برخی از اصول اولیه را مرور کنیم. در سئو، اولین چیزی که تعیین کننده رتبه یک وب سایت در موتورهای جستجو است، تعداد بک لینک هایی اشاره شده به سایت می باشد.
لینک های بین صفحات و وب سایت ها، اعتبار را انتقال و افزایش می دهند. ما قبلاً در مورد PageRank صحبت می کردیم که نشان دهنده اهمیت یک صفحه وب بود. هرچه بالاتر باشد، آن صفحه می تواند به وب سایت دیگری کمک کند تا با لینک دادن به آن، رتبه خوبی کسب کند.
اگرچه الگوریتم PageRank گوگل دیگر وجود ندارد، اما این ایده در مورد اعتبار نسبی صفحات وب و انتقال از طریق لینک ها هنوز مورد استفاده قرار می گیرد. ابزارهای سئو مانند MOZ، Ahrefs و Majestic SEO هنوز امتیازاتی را برای تخمین اعتبار نسبی یک صفحه دارند. به همین دلیل است که بازاریابان به همان روشی که برای مشتریان احتمالی جستجو می کنند، نیز به بررسی لینک ها می پردازند.
مشکل بازاریابان این است که چگونه می توانند بک لینک های خارجی باکیفیت، چه از طریق کانال های ارگانیک یا پولی، چه به صورت تصادفی و چه به عنوان بخشی از یک کمپین استراتژیک به دست آورند؟ این موضوع مهمی است و اگر می خواهید آن را با موفقیت انجام دهید، از شما می خواهیم که به طور منظم زمانی را به آن اختصاص دهید.
حالا وقتشه! اینو بخون: آموزش لینک سازی داخلیپیشنهاد نویسنده این است که اول مقاله بالا را خوانده و سپس ادامه این مقاله را بخوانید.
محتوای خوشه ای چیست؟
محتوای خوشه ای یک استراتژی سئو است که برای بهینه سازی ساختار وب سایت و لینک های داخلی با سازمان دهی محتوا حول موضوعات در صفحات پیلار (ستونی – Pillar) و کلاستر (خوشه ای – Cluster) طراحی شده اند.
این به معنای استفاده از سطوح مختلف صفحات وب برای سازمان دهی دقیق محتوای خود بر اساس میزان مرتبط بودن آن با یک موضوع خاص است.
همچنین به این معنی است که شما قادر خواهید بود خود را با قوانین در حال تغییر گوگل تطبیق دهید که دیگر صرفاً با پر کردن مقالات با کلمات کلیدی به شما پاسخ نمی دهد، بلکه به عملکرد متفکرانه تر و منظم تر صفحات پاداش می دهد.
اکنون موتورهای جستجو می دانند که کدام صفحات را در اولویت قرار دهند. از آنجایی که مردم عبارت های پیچیده تری را در موتورهای جستجو مطرح می کنند، به اندازه کافی باهوش هستند که ارتباط بین عبارات را تشخیص دهند.
تشخیص هدف جستجو یکی از تغییرات عمده گوگل در چند سال گذشته بوده و خوشه های محتوا به این موضوع می پردازند تا رتبه بالاتری به شما بدهند. برای پاسخ به این تغییرات، خوشه های محتوا را می توان به این بخش های کلیدی مرتب کرد:
- محتوای ستون (Pillar)
- محتوای خوشه ای (Cluster)
- هایپرلینک ها (لینک های بین این دو)
بیایید بگوییم که می خواهیم برای عبارت «آموزش سئو» رتبه بندی کنیم. شما باید تمام صفحات خود را که در مورد آموزش سئو بحث می کنند، مرور کنید و آن ها را گروه بندی کنید. سپس، در صورت نیاز، می توانید یک صفحه ستونی (Pillar) ایجاد کنید که به جنبه های کلیدی این موضوع می پردازد. مثلاً:
- فاکتورهای رتبه بندی گوگل
- سئو داخلی و خارجی
- سئو کلاه سیاه
- سئو کلاه سفید
- ساخت بک لینک
- بروزرسانی محتوا
- انواع متا تگ ها در سئو
- لینک خارجی
- لینک داخلی
- بهینه سازی سورس
- تحقیق کلمات کلیدی
- و…
صفحه Pillar شما باید به طورکلی هر یک از این نکات را پوشش دهد تا بتوانید محتوای خوشه خود را به آن لینک دهید. سپس هر خوشه ای از محتوا می تواند در مورد آن موضوع با جزئیات صحبت کند. این بدان معنی است که شما دیگر به کلمات کلیدی متکی نیستید، بلکه این موضوعات هستند که به موتورهای جستجوی مختلف کمک می کنند اهمیت محتوای شما و حضور آنلاین شما را تشخیص دهند.
ساختار لینک محتوای خوشه ای چیست؟
استفاده از خوشه های محتوا، دقت لینک های داخلی وب سایت را بین صفحات وب مطابق با سطوح مختلف سازمان دهی می کند. مهم ترین چیز این است که همیشه به ساختار لینک بین صفحات احترام بگذارید:
- در ابتدای هر صفحه پیلار، باید لینکی به صفحه سطح بالای آن وجود داشته باشد؛ یعنی اگر صفحه پیلار شما یک مطلب است، به صفحه دسته بندی مطلب حتما لینک دهید.
- محتوای صفحه پیلار با استفاده از زیرنویس ها (تگ های هدینگ H2)، با لینکی در زیر هر یک از آن ها به یک صفحه «خوشه ای – کلاستر» متفاوت تقسیم می شود. به زبان ساده میتوان هر کدام از صفحات کلاستر که موضوعات متفاوتی دارند، یک تگ H2 برای آنها در نظر گرفت و بعد از تگ H2 با عبارت کلیدی هدف از صفحه پیلار به صفحه کلاستر لینک داده شود.
- در انتهای صفحه «پیلار» یک بخش “محتوای مرتبط” با لینک هایی به سایر موضوعات صفحه “پیلار” در همان سطح قرار دهید.
- یک محتوای خوشه ای قدرت خود را فقط از لینک دادن آن دسته از صفحاتی که به یک موضوع خاص مرتبط هستند، می گیرد. برای مثال، اگر در مجموعه محتوایی که در بالا به آن نگاه کردیم، درباره « سئو داخلی و خارجی» صحبت کنیم، به صفحه دیگری در وب سایت خود درباره آن موضوع لینک نمی دهیم. به زبان ساده تر بخواهیم این موضوع را بیان کنیم؛ نیاز نیست که در صفحات کلاستر به صفحات دیگری از سایت خود لینک دهید.
بنابراین، ساختار یک محتوای خوشه ای دقیقاً برعکس ساختار ویکی پدیا است، برای مثال در هر صفحه به صفحات دیگر جهت اطلاعات بیشتر در مورد هر موضوعی، لینک می دهد:
خوشه های محتوا برای بازاریابان پرمشغله
وقتی در نیوسئو میخواستیم شروع به بارگزاری محتوا کنیم، بلافاصله می خواستیم مجموعه های محتوا را در سایت قرار دهیم؛ اما در نهایت تصمیم گرفتیم این کار را نکنیم. مقالات قدیمی زیادی وجود داشت که نیاز به کار مجدد داشتند، مطالب و موضوعات بسیار زیادی وجود داشت که ارتباط نزدیکی داشتند اما برای استفاده به عنوان بخشی از یک محتوای خوشه ای مناسب نبودند.
اگر می خواهید یک وب سایت بهینه سازی شده برای سئو ایجاد کنید، محتوای خوشه ای راهی عالی برای ساختار محتوا هستند. در نیوسئو، محتوای خوشه ای ایده های خوبی در مورد چگونگی ساختار لینک داخلی در وب سایت خود به ما داده بود. علاوه بر این، توجه داشتن به لینک های بین صفحات مختلف، ایجاد یک سلسله مراتب و همچنین موضوع بندی (تقسیم موضوعات مختلف) محتوای سایت مفید است؛ اما چرا محتوای خوشه ای مفید است؟
دلیل اول: اگر تولید سرنخ، اولویت شماره یک شما باشد، می توانید فراخوان عمل (calls to action) را به صفحاتی اضافه کنید که به تبدیل آن به سرنخ ها کمک می کنند.
دلیل دوم: زیرا هر بازاریاب باید محتوایی را که منتشر می کند سازمان دهی کند تا به طور منظم ظاهر شود و همچنین باید برنامه ریزی کند تا به ترتیب مشخصی محتواها ظاهر شوند و به تدریج هر مقاله ای را که قبلاً منتشر کرده اند را دوباره بررسی کنند.
در نهایت، سخت است که همیشه به یک ساختار محتوای خوشه ای پایبند باشید. این بدان معناست که نه تنها مقدار معینی از محتوا را منتشر کنید تا خوشه واقعاً مؤثر باشد، بلکه به این معنی است که برنامه ریزی های قبلی برای لینک های داخلی در وب سایت شما نیز وجود دارند.
انتخاب با شماست!
اگر منابع لازم برای انجام این کار را دارید، قرار دادن برخی از محتوا های خوشه ای در وب سایت شما واقعاً می تواند بر روی سئو و دیده شدن در موتور جستجو تأثیر بگذارد. نکاتی که باید در ایجاد محتوای خوشه ای رعایت کنید:
- قرار دادن لینک هایی به صفحاتی که عمیق تر به موضوعات خاص می پردازند.
- در ابتدای صفحه یا مقاله «پیلار» لینکی به یک صفحه سطح بالای عمومی اضافه کنید.
- لینک هایی به صفحات یا مقالاتی در مورد موضوعات مرتبط، در پایین صفحه اضافه کنید.
- تعداد موضوعات وب سایت خود را بهینه کنید.
مقدمه ای بر موضوعات
در سئو، مفهوم موضوعات مربوط، به معنای کلماتی است که افراد در موتورهای جستجو استفاده می کنند. از نظر عملی، این بدان معنی است که موتورهای جستجو سعی می کنند حدس بزنند که کاربران اینترنت در هنگام واردکردن کلمات کلیدی خاص به دنبال اطلاعات در مورد چه موضوعی هستند. به عنوان مثال، اگر فهرستی از مواد غذایی را در گوگل تایپ کنید، ایده هایی برای دستور پخت به شما ارائه می دهد:
قبلاً می گفتند که باید تا حد امکان کلمات کلیدی را به یک صفحه وب اضافه کنید تا رتبه خوبی کسب کنید. امروزه، بهتر است که شما تعداد حوزه های موضوع را در وب سایت خود بهینه کنید. این به معنای پرداختن به تمام موضوعات ممکن در بخش یا حوزه تجاری خود است که گوگل آن را مهم می داند تا وب سایت شما به بهترین شکل نیازهای بازدیدکنندگان شما را برآورده کند.
کلام آخر
با بررسی کردن این که محتوای خوشه ای چیست دریافتیم که این نوع محتوا میتواند به جستجوگر کمک کند، درک بهتری از سایت شما داشته باشد. محتواهای خوشه ای به خوبی میتوانند اعتبار بالایی برای سایت شما کسب کنند و در نتایج جستجو ظاهر شوند. این یکی از مباحث آموزشی دوره جامع آموزش سئو نیوسئو است که در ابعداد گسترده تری به این موضوع پرداخته شده است.