گریس و روغن صنعتی هر دو برای روانکاری و کاهش سایش قطعات در ماشین آلات و تجهیزات صنعتی استفاده می شوند. اگرچه هر دو ماده نقش مهمی در حفظ سلامت تجهیزات ایفا می کنند و بخشی اساسی از برنامه تعمیر و نگهداری آن ها به شمار می روند، اما برای برخی از کاربردها روغن صنعتی بر گریس ارجحیت دارد و برعکس. این دو ماده دارای تفاوت های مهمی در ترکیب، کاربرد و ویژگی ها هستند. شناخت بهتر تفاوت های این دو ماده باعث انتخاب بهتر روانکار، متناسب با نیازهای سیستم می شود.
1- ترکیب و ساختار
گریس
گریس یک ماده نیمه جامد یا جامد است که در دماهای مختلف شکل خود را حفظ می کند و به راحتی روی سطح جاری نمی شود. این ماده برای روانکاری قطعات مکانیکی استفاده می شود و به دلیل جامد بودن نشتی یا چکه نمی کند.
این محصول از یک روغن پایه (معدنی یا مصنوعی)، غلیظ کننده (صابونی یا غیر صابونی) و افزودنی ها (ضدخوردگی، ضد اکسیداسیون و افزودنی های فشار بالا) تشکیل شده است.
روغن صنعتی
روغن های صنعتی در دمای اتاق عمدتا به صورت مایع و سیال هستند، به راحتی بر روی سطوح مختلف جاری می شوند و به تمام قسمت ها نفوذ می کنند و تنها زمانی جامد می شوند که مدت زمان طولانی در معرض هوای سرد قرار بگیرند.
روغن های صنعتی معمولاً از روغن پایه (معدنی، مصنوعی یا گیاهی) و افزودنی ها (ضد خوردگی، ضد اکسیداسیون، ضد سایش و افزودنی های فشار بالا) تشکیل شده اند.
2- کاربردها
در ابتدایی ترین سطح، انواع گریس و روغن صنعتی هر دو مانع از تماس فلزها با هم و حفاظت از تجهیزات، ابزار و دستگاه ها در برابر سایش و اصطکاک، در جهت بالا رفتن راندمان کاری و افزایش طول عمر آن ها و کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری می شوند.
اما در سطوح بالاتر و با دقیق تر شدن نسبت به ویژگی های این دو روانکار و انواع آنها، هر یک برای کاربردهای ویژه ای در جهت اهداف کلی که همان جلوگیری از سایش و اصطکاک است، مناسب تر هستند.
انواع روغن صنعتی و کاربردهای آن
به طور کلی این روغن ها برای روانکاری مداوم در سیستم های چرخشی مانند موتورهای خودرو، گیربکس ها، پمپ ها و کمپرسورها استفاده می شوند. روغن های صنعتی به دلیل سیال بودن، برای محیط هایی که نیاز به جریان مداوم روانکاری دارند مناسب هستند.
- روغن هیدرولیک: سیستم های هیدرولیک ماشین آلات صنعتی، تجهیزات ساخت وساز، و وسایل نقلیه.
- روغن گیربکس: گیربکس ها، جعبه دنده ها، دیفرانسیل ها و تجهیزات انتقال دهنده قدرت
- روغن کمپرسور: قطعات داخلی کمپرسور ها
- روغن برش و خنک کننده: فرآیندهای برش و ماشین کاری فلزات
- روغن توربین: توربین های بخار و گازی
- روغن زنجیر و سیم پیچ: روانکاری زنجیرها و سیم پیچ ها
- روغن موتور: موتورهای صنعتی و احتراق داخلی
- روغن حرارتی: انتقال حرارت در سیستم های حرارتی
انواع گریس و کاربرد آنها
گریس های صنعتی با توجه به ترکیبات، ویژگی ها و کاربردها به دسته های متعددی تقسیم می شوند. کاربرد کلی این مواد، روانکاری قطعاتی که نیاز به روانکاری مکرر ندارند (کاهش دفعات روانکاری)، مانند بلبرینگ ها، مفاصل و یاتاقان ها می باشد. این محصولات در شرایطی که امکان روانکاری مکرر نیست، محیط کاری بسیار کثیف یا گرد و غبار زیاد است، استفاده می شوند.
- گریس نسوز: از روغن مصنوعی با مقاومت حرارتی بالا به همراه غلیظ کننده های خاص مانند پلی یورتان، بنتونیت یا سیلیکون که در دماهای بالا پایدار هستند و افزودنی های مقاوم در برابر اکسیداسیون تشکیل شده اند.
گریس نسوز در دمای بالا تر از ۲۶۰ درجه سانتی گراد نیز عملکرد مناسبی دارد و در صنایع فولاد و آهن، هوافضا و تجهیزات حرارتی استفاده می شود.
- گریس های معمولی: از روغن معدنی یا مصنوعی همراه با غلیظ کننده های صابونی و افزودنی های مختلف تشکیل شده اند. این محصولات در دمای منفی ۲۰ تا ۱۲۰ درجه سانتی گراد در بلبرینگ ها، یاتاقان ها، مفاصل، تجهیزات عمومی و ماشین آلات کارخانه ها استفاده می شوند.
3- ویژگی ها و عملکرد
روغن صنعتی
- ویژگی ها: ویسکوزیته پایین تر، روان بودن، خاصیت خنک کنندگی، قابلیت انتقال حرارت، شستشوی آلودگی ها و امکان تعویض مداوم.
- عملکرد: کاهش سایش و حرارت تولید شده بین قطعات متحرک، از بین بردن آلودگی های سطح دستگاه، حفظ پاکیزگی و جلوگیری از خوردگی.
گریس
- ویژگی ها: ویسکوزیته بالاتر، پایداری مکانیکی، مقاومت در برابر آب و فشار، ماندگاری طولانی و عدم قابلیت تعویض و پاک شدن.
- عملکرد: تشکیل یک لایه محافظ در برابر سایش، جلوگیری از ورود آلودگی ها و مقاومت در برابر شستشو با آب.
4- مزایا و معایب
مزایا و معایب روغن صنعتی
- مزایا:عملکرد خوب در دماهای مختلف، قابلیت شستشوی آلودگی ها، مناسب برای سیستم های چرخشی.
- معایب: نیاز به تعویض مکرر، امکان نشت و جاری شدن در محیط های مختلف.
معایب و مزایا گریس
- مزایا گریس: ماندگاری طولانی تر، مناسب برای محیط های کثیف، کاهش نیاز به روانکاری مکرر.
- معایب: قابلیت خنک کنندگی کمتر، عدم جریان پذیری به نسبت روغن.
قیمت
قیمت روغن صنعتی بسته به نوع پایه (معدنی یا مصنوعی)، کیفیت و برند از ۱۸۰ هزار تومان تا ۰۰۰/۲۰۰/۱ تومان به ازای هر لیتر متغییر است.
قیمت گریس بسته به ویژگی ها و کاربرد آن از ۳۰۰ هزار تومان تا ۰۰۰/۰۰۰/۳ تومان به ازای هر کیلوگرم متغییر است.
در یک جمع بندی کلی باید گفت استفاده از روغن ها در سیستم های چرخشی و مکان هایی که نیاز به روانکاری مداوم دارند مناسب تر است، در حالی که گریس ها برای کاربردهایی که نیاز به روانکاری مکرر ندارند و در شرایط سخت کار می کنند، ترجیح داده می شوند.
برای کسب اطلاع دقیق تر در مورد این دو روانکار و مشاهده قیمت گریس به فروشگاه اینترنتی فیدار اویل سر بزنید. کارشناسان فروش این وب سایت به صورت ۲۴ ساعته پاسخ گوی سوالات شما خواهند بود.
وب سایت فیدار اویل به نشانی fidaroil.com انواع روغن صنعتی، گریس نسوز و روغن گیربکس را با قیمتی رقابتی به فروش می رساند. همچنین اطلاعات جامعی در مورد هر یک از این محصولات، کاربردها و تفاوت هایشان در این وب سایت موجود است. بنابراین می توانید ضمن خریدی مطمئن، اطلاعات بیشتری در مورد انواع روانکارهای صنعتی به دست آورید.