
اکثراً مصاحبه کنندگان بازه ی تمرکز پایینی دارند، بنابراین از زمانی که در اختیارمان قرار می گیرد درست استفاده کنیم. گمان نکنیم که فرد مصاحبه کننده رزومه ی ما را از قبل مطالعه کرده. با این حال، از روخوانی کلمه به کلمه ی آن خودداری کنیم. متأسفانه خیلی از مصاحبه کننده ها تخصص و آمادگی لازم برای این کار را ندارند. این ما هستیم که نباید اجازه بدهیم عدم آمادگی مصاحبه کننده روی قابلیت های تعاملی ما تأثیر بگذارد.
از طرف دیگر، مصاحبه کننده ی خود را در نظر داشته باشیم. اگر مصاحبه یک جلسه ی معارفه ی نیروی انسانی است، همه چیز را سطح بالا نگه داریم. یا مثلاً اگر برای شغل فنی و تخصصی خاصی مصاحبه می شویم، احتمالاً مصاحبه کننده بخش فنی مصاحبه را به متخصصی از همان حوزه واگذار خواهد کرد. در این صورت لزومی ندارد وقت با ارزش خود را صرف توضیحات فنی نماییم.
“چرا فکر می کنیم برای این شغل انتخاب مناسبی هستیم؟”
این پرسش، فرصتی برای رساندن پیام مان در اختیار ما قرار خواهد گذاشت، پس از ذکر هرگونه نکته ی منفی خودداری کنیم. حتی اگر شدیداً به شغل مورد نظر احتیاج داریم، به جای صحبت از نیاز خود به آن، طوری خود را معرفی نماییم که بیانگر صلاحیت ما برای کار کردن در موقعیت مورد نظر باشد. هیچ وقت در چند دقیقه ی اول مصاحبه، صلاحیت های خود برای کسب موقعیت شغلی مورد بحث را زیر سؤال نبریم.
برای نمونه:
اگر تازه از دانشگاه فارغ التحصیل شده ایم، روی دوران کارآموزی، یا پروژه های دانشگاهی خود تکیه کنیم که با شغل مورد نظر ارتباط دارند اگر در حال تعویض حوزه ی شغلی خود می باشیم، روی ویژگی های مثبت و مهارت هایی تأکید کنیم که می توانیم در حوزه ی جدید نیز از آنها استفاده کنیم. اگر به دنبال کسب موقعیت مدیریتی می باشیم، از موقعیت های خاصی که تیمی را رهبری و هدایت کرده ایم مثال هایی بیاوریم.
اگر توسط یکی از کارمندان فعلی آن شرکت معرفی شده ایم، بهتر است ذکر کنیم که توجه ما به واسطه ی او به این فرصت شغلی جلب شده است. همینطور اگر شخص دیگری از اعضای آن شرکت را می شناسیم که حس می کنیم می تواند بازخورد مثبتی در مورد شما ارائه دهد، او را به مصاحبه کننده ی خود معرفی نماییم.
در نهایت، اگر احساس راحتی نمی کنیم و برای فهم خواسته های مصاحبه کننده با دشواری روبرو هستیم، پرسش کردن از وی هیچ اشکالی ندارد. برای مثال، می توانیم سؤال خود را با جمله ای شبیه به این مطرح کنیم: “من 10 سال تجربه ی کاری دارم، و می خواهم مطمئن شوم سؤال شما را به بهترین نحو پاسخ می دهم. می توانیم بگوییم در پاسخم دقیقاً باید روی چه چیزی تمرکز کنم؟”
همین نکات ظریف می توانند به ما کمک کنند به نحو احسن از پس مرحله ی ابتدایی مصاحبه ی خود بر بیاییم و وارد مراحل بعدی آن شویم.